Redactie
Redactie Schaatsen 10 november 2023
Leestijd: 1 minuut

Nederlandse schaatsers missen podium op 1000 meter in Obihiro

De Nederlandse schaatsers zijn bij de wereldbeker in het Japanse Obihiro naast het podium geëindigd op de 1000 meter. Kjeld Nuis was met 1.08,84 de beste Nederlander. Hij werd vierde, maar dacht even een plek te zijn gestegen door een diskwalificatie.

Nuis nam het op zijn 34e verjaardag op tegen land- en ploeggenoot Jenning de Boo. De olympisch kampioen van 2018 op de kilometer bleef net achter de tijden van de verrassende Japanner Masaya Yamada (1.08,35) en de Chinees Zhongyan Ning (1.08,54).

Nuis repte in eerste instantie nog van een diskwalificatie van Ning, waardoor hij als derde zou zijn geëindigd, maar de scheidsrechters gingen daar niet toe over, waardoor hij vierde bleef. “Ik zag in eerste instantie bij mijn naam derde staan en een DQ bij Ning, maar dat hebben ze teruggedraaid. Het verandert ook niets aan hoe ik gereden heb”, zei hij in een latere reactie bij de NOS. “Het was bij mij niet agressief genoeg”, had Nuis al eerder over zijn rit gezegd.

Stolz en Botman

In de slotrit dook de Amerikaan Jordan Stolz nog onder de tijd van Nuis. De regerend wereldkampioen bleef met 1.08,78 steken op de derde tijd. Zijn tegenstander Tijmen Snel zag zijn start al mislukken en zette met 1.10,78 de twintigste en laatste tijd neer.

De Boo werd bij zijn wereldbekerdebuut met 1.09,31 tiende. Ploeggenoot Tim Prins was één honderdste van een seconde langzamer en werd twaalfde.

Janno Botman was eerder op de dag als zevende geëindigd op de 1000 meter in de B-groep.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP