Redactie
Redactie Andere sporten 29 november 2023
Leestijd: 2 minuten

Franse Alpen en Salt Lake City strijden om Winterspelen van 2030 en 2034

De Franse Alpen en het Amerikaanse Salt Lake City zijn overgebleven als enige kandidaten voor de Winterspelen van respectievelijk 2030 en 2034. Dat bevestigde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) woensdag in Parijs

Karl Stoss, het hoofd van het comité voor toekomstige gaststeden, verklaarde dat het IOC nu “een gerichte dialoog” zal aangaan met de twee kandidaten. De keuze voor Frankrijk ging ten koste van Zweden en Zwitserland. Salt Lake City was de enige met een bid voor de Olympische Spelen van 2034. Zwitserland heeft nu wel voorkeursrechten voor 2038, zo besloot het uitvoerend comité van het IOC.

“Wat echt opviel aan de projecten in de Franse Alpen en Salt Lake City was hun visie voor de ervaring van de atleten, hun afstemming op regionale en nationale sociaal-economische ontwikkelingsplannen, en de zeer krachtige steun van het publiek en van alle overheidsniveaus”, zei Stoss.

Teleurstelling

Het wegvallen van Zwitserland voor 2030 is ook een teleurstelling voor Thialf. Het stadion in Heerenveen zou mogelijk gebruikt worden voor de schaatsevenementen, als Zwitserland de Spelen toegewezen had gekregen. Het land beschikt namelijk zelf niet over een goede schaatsaccommodatie. “Het is jammer voor Zwitserland en in het verlengde voor ons. Felicitaties voor Frankrijk”, reageerde directeur Minne Dolstra van Thialf tegenover het ANP.

“We waren vereerd dat er door Zwitserland naar Thialf en Inzell werd gekeken. We hebben ook gemerkt dat er veel enthousiasme vanuit Nederland was voor het idee. Als dit in de toekomst nog eens zou spelen, dan kunnen ze altijd bellen. Wij staan altijd open voor een gesprek”, aldus Dolstra.

Toewijzing volgend jaar

Frankrijk, dat in 2024 ook al de Zomerspelen organiseert in Parijs, heeft drie keer eerder de Winterspelen ontvangen. De laatste keer was in Albertville in 1992. Salt Lake City organiseerde de Spelen van 2002.

De officiële toewijzing volgt waarschijnlijk volgend jaar juni, tijdens de 142e sessie van het IOC in Parijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP