Redactie
Redactie Tennis 24 november 2023
Leestijd: 2 minuten

Australische tennissers bezegelen finaleplek in Daviscup Finals na zege op Finland

De Australische tennissers hebben zich net als vorig jaar geplaatst voor de eindstrijd van de Daviscup Finals. De Australiërs waren in Málaga met 2-0 te sterk voor Finland, dat in de kwartfinales titelhouder Canada had uitgeschakeld.

Alex de Minaur haalde tegen de Finnen het tweede en beslissende punt binnen. In het duel tussen de twee kopmannen versloeg hij Emil Ruusuvuori met 6-4 6-3. De Minaur won liefst vijf keer de servicegame van de Fin en maakte het al na een uur en 33 minuten af met een backhand langs de lijn. Ruusuvuori vroeg nog een ‘challenge’ aan, maar zijn poging het duel te verlengen bleek tevergeefs.

In de eerste wedstrijd had Alexei Popyrin Otto Virtanen met 7-6 (5) 6-2 verslagen.

Grote zege

“Ik ben supertrots op die jongens. In de Daviscup is geen wedstrijd makkelijk en rankings zijn verwaarloosbaar. Alexei stond er wanneer het moest en dit is een grote zege voor hem. Hij was er in de groepsfase bij om aan te moedigen, heeft er hard voor gewerkt op de trainingsbanen en heeft zijn kans gegrepen”, zei Lleyton Hewitt, de captain van de Australiërs. “Vervolgens heeft Alex gedaan wat we hem vroegen en van hem verwachtten: het binnenhalen van een finaleplaats.”

Australië neemt het zondag in de finale op tegen de winnaar van de confrontatie tussen Servië en Italië. De teams van Novak Djokovic en Jannik Sinner, de twee grootste namen in Málaga, treffen elkaar zaterdag. Het is de derde keer in korte tijd dat Djokovic en Sinner tegenover elkaar staan. Vorige week wonnen beiden één duel tijdens de ATP Finals in Turijn.

Opnieuw een kans

De Australiërs kunnen de Daviscup voor het eerst in twintig jaar winnen. In 2003 waren ze op een grasbaan in Melbourne te sterk voor Spanje. Hewitt haalde toen het eerste punt binnen.

“De zege in 2003 is waarschijnlijk mijn meest speciale herinnering aan de Daviscup. Dat was echt iets: spelen in de Rod Laver Arena tegen de grote namen die Spanje in die tijd had”, aldus Hewitt. “Zondag krijgen we opnieuw een kans en het is nu een kwestie van de juiste dingen blijven doen, ons zo goed mogelijk voorbereiden en ons plan op de wedstrijddag uitvoeren.”

Vorig jaar verloor Australië in de finale met 2-0 van Canada, dat toen de beschikking had over Denis Shapovalov en Félix Auger-Aliassime. Zij ontbraken dit jaar in Spanje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP