Redactie
Redactie Basketbal 2 november 2023
Leestijd: 1 minuut

Nederlandse 3×3-basketballers met kansen richting Olympische Spelen

De Nederlandse 3×3-basketballers hebben volgend jaar meerdere kansen om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Parijs. De vrouwen mogen als Europees kampioen aan drie kwalificatietoernooien meedoen, de mannen aan minimaal twee.

De mannen van Oranje zijn de wereldwijde nummer 5 van afgelopen seizoen en mogen om die reden meedoen aan een eerste kwalificatietoernooi in april. Daar doen acht landen aan mee, waarvan alleen de winnaar zich plaatst voor de Spelen. Een volgende kans komt in mei, op een toernooi met zestien landen. Daarvan kwalificeren de beste drie teams zich.

Servië, de Verenigde Staten en China hebben zich als beste landen op de ranglijst al direct geplaatst voor het olympische 3×3-basketbaltoernooi. Verder deed alleen Letland het beter dan de Nederlandse mannen. Als de Letten zich via het eerste toernooi plaatsen voor de Spelen, mag Oranje meedoen aan een derde kwalificatietoernooi. De precieze data van de toernooien worden later bekend.

Vrouwen

De vrouwen doen aan dezelfde twee toernooien mee als de mannen en komen als Europees kampioen ook uit op een toernooi met de zeven kampioenen van andere regio’s.

“De mannen presteren al het hele jaar goed op verschillende internationale toernooien”, zegt Brian Benjamin, technisch directeur bij de Nederlandse Basketball Bond. “De vrouwen hebben bewezen als Europees kampioen tot de absolute wereldtop te behoren. Wij twijfelen er dan ook niet aan dat beide teams heel goede kansen maken om zich te plaatsen voor de Spelen.”

De mannen werden twee jaar geleden in Tokio vijfde. Toen stond de discipline voor het eerst op het programma. De vrouwen deden toen niet mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.