Redactie
Redactie Schaatsen 27 oktober 2023
Leestijd: 1 minuut

Scheperkamp rijdt snelste tijd in kwalificatiewedstrijden wereldbeker Heerenveen

Schaatser Merijn Scheperkamp heeft de beste tijd gereden op de 500 meter tijdens de kwalificatiewedstrijden voor de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. De 23-jarige sprinter van Jumbo-Visma bleef met een tijd van 34,60 seconden Sebas Diniz van Team IKO (34,70) en ploeggenoot Kai Verbij (34,81) voor.

De vijf schaatsers met de snelste tijd kwalificeren zich voor de eerste reeks wereldbekerwedstrijden, in november en december. Ook Hein Otterspeer en Janno Botman gaan naar de wereldbeker. Otterspeer, de Nederlands kampioen sprint, kwam tot 34,93. Botman, die in de eerste 500 meter werd gediskwalificeerd, herstelde zich met 34,96.

Stefan Westenbroek en Dai Dai N’tab plaatsten zich niet. Westenbroek was vorig jaar de beste in de kwalificaties, maar kwam niet verder dan 35,04. N’tab bleef steken op 35,31.

Verbij opgelucht

Waar Scheperkamp als nationaal kampioen op de 500 meter voldeed aan de verwachting was Diniz de verrassing van de 500 meter. Al zag de 21-jarige schaatser uit Borne dat zelf niet zo. “Ik wist dat ik het kon, al had ik geen specifieke tijd in mijn hoofd”, zei Diniz. Met een persoonlijk record van 34,70 reed hij zich voor het eerst in de selectie voor de wereldbekerwedstrijden. “Vorig jaar had ik al mooie dingen laten zien, maar miste ik de wereldbeker net. Nu zit ik er comfortabel bij”, zei de schaatser van IKO die via zijn Keniaans-Engelse vader ook de Britse nationaliteit heeft, maar zegt voor Nederland te willen rijden.

Kai Verbij was vooral opgelucht dat hij zich geplaatst had voor de internationale wedstrijden. “Ik wil het wedstrijdritme oppakken, nu heb ik in ieder geval een paar mooie wedstrijden”, zei de sprinter die vorig jaar mede door blessures nauwelijks in actie kwam. “Dat was echt mijn slechtste jaar. Ik wil graag niet nog zo’n seizoen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.