Redactie
Redactie Volleybal 8 oktober 2023
Leestijd: 1 minuut

Nederlandse volleyballers sluiten olympisch kwalificatietoernooi met nederlaag af

De Nederlandse volleyballers hebben het olympisch kwalificatietoernooi in het Chinese Xi’an afgesloten met een nederlaag. De ploeg van bondscoach Roberto Piazza was niet opgewassen tegen Argentinië. De Zuid-Amerikaanse mannen waren met 25-17 27-25 25-22 te sterk. Oranje had bij het toernooi al geen zicht meer op plaatsing voor de Spelen. Nederland kan zich via een hoge positie op de wereldranglijst nog wel kwalificeren voor Parijs 2024. Dat is volgend jaar juni bekend.

Nederland verloor zaterdag al van Polen, de nummer 1 van de wereldranglijst. Tegen de Argentijnen bleef sterspeler Nimir Abdelaziz opnieuw aan de kant. Piazza begon met Wessel Keemink, Thijs ter Horst, Bennie Tuinstra, Wouter ter Maat, Michaël Parkinson, Fabian Plak en Robbert Andringa. In de eerste set begon Nederland goed en nam het een kleine voorsprong (6-4), maar de Argentijnen kwamen terug, liepen uit naar 13-8 en pakten eenvoudig de set. In het tweede bedrijf ging het lang gelijk op. Oranje werkte twee setpunten weg, maar moest de set toch met 27-25 aan Argentinië afstaan.

In de derde set kwam Nederland opnieuw vroeg op voorsprong, 6-3. Maar de mannen van Piazza konden de marge niet vasthouden. Argentinië, nummer zes van de wereld, maakte in de slotfase van de set opnieuw het verschil en besliste de wedstrijd met 25-22. Oranje verloor bij het kwalificatietoernooi eerder van Canada, België en Bulgarije.

De Belgen konden zich na een verrassend goed optreden in China voor het eerst sinds 56 jaar kwalificeren voor de Spelen, maar de ploeg verloor de beslissende wedstrijd tegen het al uitgeschakelde Bulgarije met 3-2. Vanwege de plek van België op de wereldranglijst, zeventiende, lijkt plaatsing via de ranking niet haalbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.