Redactie
Redactie Handbal 12 oktober 2023
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse handbalsters winnen eerste EK-kwalificatiewedstrijd van Portugal

De Nederlandse handbalsters hebben de eerste wedstrijd in de kwalificatie voor het EK van 2024 gewonnen van Portugal. In Almere werd het 38-27 voor de ploeg van bondscoach Per Johansson. Bij de rust stond het 20-14 voor de handbalsters.

Oranje gaat daarmee met Tsjechië aan de leiding in de groep. De Tsjechische vrouwen wonnen van Finland. De Nederlandse handbalsters spelen over twee dagen uit tegen Finland.

Johansson moet het in de twee kwalificatiewedstrijden doen zonder Estavana Polman, Laura van der Heijden, Dione Housheer en Bo van Wetering. Keepster Tess Lieder, die voorheen Wester als achternaam droeg, was wel weer beschikbaar. Ze verdedigde tegen Portugal het doel in de tweede helft.

Marge

De handbalsters namen meteen een kleine voorsprong van 3-0 door treffers van Angela Malestein en Merel Freriks. Portugal bleef in de eerste helft echter lang in het spoor, kwam terug tot 11-10 en 15-13. Daarna liep Oranje uit naar 19-13 en sloot de eerste helft af met 20-14.

In de tweede helft begon Oranje goed en kwam het op 24-14, voordat Portugal wist te scoren. Die marge gaven de handbalsters van Johansson niet meer weg. Keepster Lieder redde op een strafbal bij 27-18 en greep daarna nog enkele keren uitstekend in.

Malestein topscorer

Malestein was met 8 treffers topscorer. Zoë Sprengers scoorde 7 keer. Inger Smits en Kelly Dulfer waren vijf keer trefzeker, Freriks en Lois Abbingh drie keer. Larissa Nusser, Tamara Haggerty en Kelly Vollebregt scoorden twee keer. Kim Molenaar maakte één doelpunt.

De handbalsters treffen later in de kwalificatiegroep ook nog Tsjechië. De beste twee ploegen uit elke poule en de vier beste nummers drie plaatsen zich rechtstreeks voor het EK van 2024, dat in drie landen wordt gehouden: Hongarije, Oostenrijk en Zwitserland. Het team van Johansson speelt eind van dit jaar eerst nog het WK in Denemarken, Noorwegen en Zweden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.