Redactie
Redactie Schaatsen 25 oktober 2023
Leestijd: 2 minuten

Krol en Verbij klaar voor strijd tegen Amerikaanse schaatskampioen Stolz

Schaatsers Thomas Krol en Kai Verbij zijn gebrand om in het nieuwe seizoen de strijd aan te gaan met de Amerikaanse drievoudig wereldkampioen Jordan Stolz. Maar eerst moeten de schaatsers van Jumbo-Visma zich plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden op het kwalificatietoernooi dat vrijdag begint in Thialf. “Dat is al lastig genoeg. Ook ik kan me niets permitteren”, keek Krol tijdens de teampresentatie vooruit.

De olympisch kampioen op de kilometer sloot een moeizaam seizoen op de WK af met zilver op de 1000 meter en brons op de 1500 meter. “Ik reed daar mijn beste races. Dat was voor mij een bevestiging dat als we dingen veranderen, ik er op het juiste moment kan staan”, zei Krol. De 31-jarige schaatser merkte ook dat hij frisser aan de nieuwe voorbereiding begon dan na het zware olympische seizoen.

Ook had Krol genoeg redenen om hard te trainen. “Ik ben best wel op mijn plek gezet vorig jaar en dat wil ik niet. Ik wil de beste zijn en heb er alles aan gedaan om zo fit mogelijk te zijn.” Op de WK werd hij twee keer geklopt door het 19-jarige Amerikaanse talent Stolz. “Ik ben zeker gemotiveerd, maar ik sta niet elke dag op met de gedachte dat ik Stolz moet verslaan. Het klinkt heel saai, maar ik kijk vooral naar mijzelf. Ik moet beter en fitter worden.” Zoals ploeggenoot Merijn Scheperkamp echter al zei, Stolz heeft nu een rood kruis op zijn achterkant staan.

Blessure

Vanaf de kant door een liesblessure zag Verbij Stolz in maart naar de wereldtitels op de 500, 1000 en 1500 meter rijden. “Drie titels. Ik denk dat hij iets heeft laten zien, waarvan we voorheen dachten dat het eigenlijk niet kon. Het is mooi dat er mensen zijn die baanbrekende dingen laten zien”, vond Verbij. “Dat was met Pavel Koelisjnikov zo. En nu doet Jordan iets hartstikke goed, daar kunnen we zeker veel van leren.”

Het zien van die races in Thialf gaf de 29-jarige sprinter vooral motivatie om deze zomer hard te trainen. “Stolz is nu wel ‘the man to beat’. Het zal best wennen voor hem zijn, dat hij het nu elke wedstrijd moet laten zien.”

Verbij is zelf nog voorzichtig over het komende seizoen. Het afgelopen jaar was door de naweeën van een blindedarmoperatie en andere blessures bijna een tussenjaar, zegt hij. “Ik ben fysiek beter dan vorig jaar, maar moet het wedstrijdgevoel weer even krijgen. Normaal ga ik ervan uit dat ik me op het kwalificatietoernooi ertussen rij, maar met al die schaatsers in opkomst is dat best spannend. Ik ben benieuwd wat voor niveau ik kan laten zien.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.