Redactie
Redactie Atletiek 15 oktober 2023
Leestijd: 2 minuten

Keniaanse atleet Joshua Belet wint 47e marathon van Amsterdam

De Keniaanse atleet Joshua Belet heeft de 47e editie van de marathon van Amsterdam op zijn naam geschreven. De 25-jarige Afrikaan zegevierde in een tijd van 2.04.18. Hij bleef daarmee boven het parcoursrecord van 2.03.39 van de Ethiopiër Tamirat Tola uit 2021.

De tweede plaats was voor zijn landgenoot Cybrian Kotut, die arriveerde in 2.04.34. De Ethiopiër Birhanu Legese eindigde als derde in 2.04.37.

Belet brak de wedstrijd na 30 kilometer open met een versnelling, die iedereen te machtig was. Hij liep solo naar de finish in het Olympisch Stadion. Belet liep in april bij zijn debuut op de marathon naar de tweede plaats in Hamburg in een tijd van 2.04.33.

Belete

De Ethiopische Meseret Belete won de wedstrijd over 42,195 kilometer bij de vrouwen in 2.18.21. Dat was eveneens boven het parcoursrecord van 2.17.20, dat de Ethiopische Almaz Ayana vorig jaar liep. Meseret Abebayehu, eveneens uit Ethiopië, eindigde als tweede in 2.19.50. De Keniaanse Dorcas Tuitoek werd derde in 2.20.02.

Kort voor de start viel er nog een pittige regenbui, maar bij het klinken van het startschot was het droog. De wedstrijd begon wat onrustig, omdat de kopgroep groot was en de lopers elkaar verdrongen bij de drankposten om hun drinkbussen te grijpen. Ook was het natte wegdek op sommige plekken glibberig. Bernard Koech, vooraf tot een van de favorieten bestempeld, ging bijna onderuit ter hoogte van het Rijksmuseum.

Gunstige weersomstandigheden

Qua temperatuur en wind verliep de marathon behoorlijk gunstig voor de toppers. Op het doorgaans zware stuk langs de Amstel was het vrijwel windstil en scheen het zonnetje. Belet voelde zich kennelijk zo goed, dat hij na 30 kilometer besloot er in zijn eentje vandoor te gaan. De kopgroep brak meteen in stukken. Legese en Kotut zagen Belet langzaam maar zeker uit het zicht verdwijnen.

Tegen het einde kreeg de Keniaan het moeilijk en moest hij het parcoursrecord uit zijn hoofd zetten. Kotut en Legese kwamen dichterbij, maar Belet had voldoende voorsprong om veilig als eerste de finish te halen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.