Redactie
Redactie Andere sporten 12 oktober 2023
Leestijd: 1 minuut

IOC schorst Rusland wegens opname geannexeerde Oekraïense gebieden

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft Rusland voorlopig geschorst. De internationale sportkoepel bestraft de Russen voor het opnemen van geannexeerde Oekraïense gebieden in de eigen nationale sportkoepel.

Die stap is volgens het IOC “een overtreding van het olympisch handvest, omdat daarmee de territoriale integriteit wordt geschonden van het nationaal olympisch comité van Oekraïne”. Het gaat om de regionale organisaties van de regio’s Cherson, Donetsk, Loehansk en Zaporizja, gebieden die zijn geannexeerd door het Russische leger.

Het IOC zegt later een beslissing te nemen over de deelname van Russische sporters aan de Olympische Spelen van Parijs volgend jaar en van de Winterspelen van Milaan en Cortina in 2026. Daarmee blijft het IOC bij het standpunt van eerder dit jaar, toen het bekendmaakte dat de sportkoepel zich het recht voorbehoudt later te besluiten over de deelname van “neutrale individuele atleten met een Russisch paspoort”.

Besluit verworpen

Door de schorsing mag het Russisch olympisch comité niet meer optreden als nationaal olympisch comité en kan het geen geld meer ontvangen uit de olympische beweging.

Rusland heeft het besluit van het IOC verworpen. “Het IOC heeft opnieuw een contraproductief, politiek gemotiveerd besluit genomen. Russische atleten, van wie de meerderheid nog steeds ongegrond geweerd wordt van internationale wedstrijden, worden door deze stap niet geraakt”, aldus het Russische nationale comité.

Oekraïne juicht het besluit van het IOC toe. “Dit is een belangrijke beslissing, we hebben steeds met onze partners gecommuniceerd dat sport de politiek niet kan negeren als een terroristische natie genocide pleegt en atleten gebruikt voor propaganda”, reageerde stafchef Andriy Yermak van president Volodymyr Zelensky.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.