Redactie
Redactie Atletiek 10 oktober 2023
Leestijd: 1 minuut

Femke Bol in race voor titel Europees Atlete van het jaar

Femke Bol behoort tot de laatste drie kandidaten voor de titel Europees atlete van het jaar. Dat meldt de Europese atletiekbond European Athletics. De 23-jarige Amersfoortse behaalde in augustus in Boedapest tijdens de wereldkampioenschappen goud op de 400 meter horden en ze leidde de estafetteploeg op de 4×400 meter ook naar de eerste plaats.

Bol, die de prijs van Europees atlete van het jaar vorig jaar won, heeft concurrentie van hoogspringster Jaroslava Majoetsjich uit Oekraïne en de Spaanse snelwandelaarster María Pérez. Sifan Hassan stond ook op de shortlist van tien genomineerden, maar zij viel af voor de definitieve lijst. Vorig jaar bleef Bol de Belgische zevenkampster Nafissatou Thiam en Majoetsjich bij de uitverkiezing voor.

Met Niels Laros maakt nog een Nederlander kans op een Europese atletiekprijs. De 18-jarige Oosterhouter won dit jaar goud op de 1500 en 5000 meter bij de EK onder 20 en liep een Europees jeugdrecord op de Engelse mijl (3.48,93). Laros behoort bij de mannen tot de drie genomineerden voor talent van het jaar. Bij de vrouwen was de 21-jarige Alida van Daalen in de race voor de prijs, maar de Nederlandse zit niet bij de laatste drie kanshebsters.

De prijzen worden 21 oktober in Vilnius in Litouwen uitgereikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.