Redactie
Redactie Wielrennen 4 oktober 2023
Leestijd: 2 minuten

Mark Cavendish rijdt nog een jaar door bij Astana

Mark Cavendish gaat alsnog een jaar door met wielrennen. Dat heeft zijn ploeg Astana bekendgemaakt, aanvankelijk met een kort filmpje op X, voorheen Twitter. Met de titel ‘It’s not over yet’ (Het is nog niet voorbij) was daarop de 38-jarige Britse sprinter te zien.

Cavendish leek dit jaar zijn laatste Tour de France te hebben gereden. Hij wilde daar zijn 35e ritzege behalen, waarmee hij alleen recordhouder zou zijn geworden. Cavendish was er een paar keer dichtbij, maar moest na een val in de achtste etappe met een gebroken sleutelbeen opgeven. Nu deelt de sprinter van het eiland Man het record van 34 etappezeges in de Tour met de Belg Eddy Merckx.

Teambaas Aleksandr Vinokoerov kondigde destijds meteen aan te hopen dat de Brit, die eerder al zijn afscheid had aangekondigd, er nog een jaar aan vast wilde plakken. “Het is geen geheim dat dit jaar een rit winnen in de Tour de France het hoofddoel was voor Mark. Maar een zware valpartij doorkruiste alle plannen van zowel de renner als het team. Ik vind dat een echte kampioen zijn carrière niet op deze manier mag beëindigen”, zegt Vinokoerov in een toelichting op de website van de ploeg, volledig Astana Qazaqstan.

Overtuiging

Vinokoerov slaagde erin Cavendish te overtuigen. “Het is niet makkelijk om een al genomen beslissing te heroverwegen, maar uiteindelijk ging hij akkoord en zal hij in 2024 als renner van onze ploeg koersen.”

‘Cav’ won in zijn loopbaan ook tweemaal het puntenklassement in de Tour (2011 en 2021), heeft zeventien etappes uit de Giro op zijn erelijst staan en drie ritten in de Vuelta. In 2011 werd hij bovendien in Kopenhagen wereldkampioen op de weg. “Ik keek ernaar uit niet elke dag meer te hoeven trainen en veel meer thuis te zijn. Ik houd van mijn sport, maar ik was blij met mijn besluit. Maar een val in de Tour was niet het afscheid dat ik voor ogen had. Ik heb gepraat met mijn vrouw en kinderen. Zij zeiden: je moet nog een jaar doorgaan”, verklaart Cavendish zijn aanstaande rentree in het peloton.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.