Redactie Wielrennen 8 september 2023

Van Poppel verbreekt Jumbo-Visma’s dominantie in Ronde van Groot-Brittannië

Danny van Poppel heeft in de Ronde van Groot-Brittannië de hegemonie van wielerploeg Jumbo-Visma doorbroken. De Nederlandse renner van Bora-hansgrohe toonde zich in de zesde etappe, met een heuvelachtige finale richting finishplaats Harlow, de sterkste.

Olav Kooij kwam er in de sprint niet aan te pas en werd vierde. Hij won eerder liefst vier etappes. Ploeggenoot Wout van Aert zegevierde donderdag. Hij blijft wel leider in het algemeen klassement.

De laatste pakweg 50 kilometer van de zesde etappe waren nauwelijks vlak, waardoor de sprintersploegen het lastig hadden om de boel te controleren. Hartthijs de Vries en ploeggenoot Abram Stockman (TDT-Unibet Cycling Team) bleven uiteindelijk over van een groep vluchters, maar werden op zo’n 15 kilometer van de meet ingerekend.

Hoog tempo

Het peloton, met Jumbo-Visma vooraan, hield vervolgens het tempo hoog, maar de Belg Dimitri Peyskens (Bingoal WB) sprong in de finale toch nog weg. Hij werd met iets minder dan 3 kilometer te gaan ingerekend.

Vooraan bleef een kleine groep over na een massale valpartij. Van Poppel wees na 146 kilometer fietsen uiteindelijk Ethan Vernon (Soudal-Quick-Step), Tord Gudmestad (Uno-X Pro Cycling Team) en Kooij terug.

De Ronde van Groot-Brittannië duurt nog tot en met zondag. Morgen staat een lastige rit over bijna 171 kilometer naar Gloucester op het programma. Overmorgen wordt afgesloten met een bergetappe naar Caerphilly in Wales.