Redactie
Redactie Andere sporten 29 september 2023
Leestijd: 1 minuut

Russische en Belarussische sporters welkom op Paralympische Spelen

Russische sporters mogen volgend jaar deelnemen aan de Paralympische Spelen in Parijs. Het Internationaal Paralympisch Comité heeft gestemd tegen een volledig verbod op paralympische sporters uit het land.

Op de algemene vergadering van het IPC in Bahrein stemden 74 leden tegen een verbod van de Russen en 65 voor. Dertien leden waren neutraal. Tijdens een tweede stemming, later op vrijdag, zal nog worden vastgelegd of de Russen onder eigen vlag mogen aantreden of dat onder neutrale vlag moet gebeuren.

Op de Paralympische Winterspelen van 2022 mochten de Russen en Belarussen aanvankelijk ook deelnemen, onder de neutrale vlag. Dat leidde toen tot de nodige kritiek, waarna vlak voor het evenement het besluit werd teruggedraaid. “Meerdere landen dreigen nu niet deel te nemen, waardoor de levensvatbaarheid van de Paralympische Winterspelen van 2022 in Peking in gevaar komt”, meldde het IPC vlak voor de Winterspelen van 2022 in Beijing.

Niet gediscrimineerd

Sinds de Russische invasie in Oekraïne in februari 2022 zijn Russische en Belarussische atleten niet welkom bij grote internationale competities. In sommige sporten mogen ze onder neutrale vlag wel meedoen, omdat bonden de regels hebben versoepeld.

De Paralympische Spelen zijn van 28 augustus tot en met 8 september, iets later dan de Olympische Spelen.

Volgende maand, van 15 tot 17 oktober, komt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) samen in het Indiase Mumbai. Mogelijk valt dan een beslissing over de deelname van Russen en Belarussen aan de Zomerspelen in Parijs. IOC-voorzitter Thomas Bach liet al herhaaldelijk optekenen dat voor hem atleten niet gediscrimineerd mogen worden louter op basis van hun nationaliteit. De Olympische Spelen van 2024 beginnen op vrijdag 26 juli.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.