Redactie
Redactie Wielrennen 30 september 2023
Leestijd: 2 minuten

Roglic bevestigt vertrek bij Jumbo-Visma na huidig wielerseizoen

Primoz Roglic heeft voorafgaand aan de Ronde van Emilia bevestigd dat hij de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma gaat verlaten. Eerder deze week ging al het gerucht dat de Sloveense renner, die nog een doorlopend contract heeft, bezig is aan zijn laatste seizoen in Nederlandse dienst.

“Ik kan bevestigen dat ik de ploeg verlaat”, was de Giro-winnaar van dit jaar duidelijk. “We zullen de details vertellen na de races die ik nog afwerk dit seizoen.” Roglic beëindigt zijn seizoen normaal gesproken volgende week zaterdag in de Ronde van Lombardije.

Roglic kwam in 2016 naar LottoNL-Jumbo, dat vanaf 2019 als Jumbo-Visma verderging. De 33-jarige Sloveen, ooit begonnen als schansspringer, schreef vier grote rondes op zijn naam. Dit jaar pakte hij de eindzege in de Giro, de Vuelta won hij drie keer op rij tussen 2019 en 2021. De eindzege pakken in de Tour de France lukte niet. In 2020 reed zijn landgenoot Tadej Pogacar hem op de voorlaatste dag in de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles uit de gele trui.

73 overwinningen

Roglic was voor Jumbo-Visma ook zeer succesvol in de wat kleinere rittenkoersen. Hij won de voorbije jaren de UAE Tour (2019), Parijs-Nice (2022), Tirreno-Adriatico (2019 en 2023), de Ronde van Catalonië (2023), de Ronde van het Baskenland (2018 en 2021), de Ronde van Romandië (2018 en 2019) en het Critérium du Dauphiné (2022). Hij pakte ook olympisch goud in het tijdrijden in Tokio (2021) en won Luik-Bastenaken-Luik (2020). In totaal behaalde Roglic 73 overwinningen voor Jumbo-Visma.

In 2023 zette Roglic een indrukwekkende reeks neer door tot de Vuelta elke meerdaagse wedstrijd waarin hij startte ook winnend af te sluiten. Hij won zo Tirreno-Adriatico, de Ronde van Catalonië, de Ronde van Italië en de Ronde van Burgos. In de voorbije Vuelta werd hij derde, na ploeggenoten Sepp Kuss en Jonas Vingegaard, en pakte hij twee ritzeges. In de Ronde van Emilia van zaterdag rijdt hij pas zijn eerste eendagskoers van het seizoen.

Fusiegesprekken

De afgelopen dagen werd de naam van Roglic genoemd bij ploegen als Movistar, Ineos Grenadiers en Lidl-Trek. Bij Jumbo-Visma is er onzekerheid over hoe de ploeg er volgend seizoen zal uitzien. De Nederlanders voeren fusiegesprekken met Soudal Quick-Step, het Amerikaanse e-commercebedrijf Amazon zou ook interesse hebben in sponsoring van de ploeg.

Zaterdagochtend bevestigde Patrick Lefevere, de baas van Soudal Quick-Step, in zijn column in de krant Het Nieuwsblad de gesprekken over een mogelijke fusie met Jumbo-Visma. Lefevere verwacht volgende week meer duidelijkheid. “Dit mag niet meer blijven aanslepen. Maandag zou er meer duidelijkheid moeten zijn”, schreef hij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.