Redactie
Redactie Schaatsen 27 september 2023
Leestijd: 2 minuten

Roest laat teampursuit achterwege voor focus op 5 en 10 kilometer

Schaatser Patrick Roest kiest het komende schaatsseizoen voor zijn individuele afstanden, de 5 en de 10 kilometer en in ieder geval niet voor de teampursuit. De schaatser van Reggeborgh bedankte vorige maand voor de achtervolgingsploeg, omdat hij het niet eens is met de huidige visie en trainingsopzet. “Dit is het beste voor mezelf en voor mijn 5 en 10 kilometer”, zei de 27-jarige schaatser bij de teampresentatie in Rijssen.

Roest wilde niet in detail ingaan op het verschil van inzicht tussen hem en bondscoach Rintje Ritsma. “Ik wil een duidelijke visie en een duidelijker plan”, zegt de schaatser, die zijn contract bij Reggeborgh verlengde tot en met 2026. “Dat heb ik niet gezien in de eerste trainingen voor het team deze zomer. Daarom heb ik het besluit genomen om niet meer deel te nemen aan de trainingen en daarmee ook niet meer beschikbaar te zijn voor de wedstrijden. Want het zou dan niet eerlijk zijn om wedstrijden te rijden, omdat andere rijders zich wel inzetten voor de trainingen.”

De schaatser wil niet dat het ten koste gaat van zijn individuele afstanden. “De onduidelijkheid en het gevoel dat het plan niet goed genoeg was, kostte mij te veel energie”, zegt Roest. “De wedstrijdweekenden met een 1500 meter en een 5 kilometer en een teampursuit waren hele zware weekenden. Dat kost veel energie en dat kost nog meer energie als je niet het vertrouwen voelt dat je zou moeten voelen.”

Vooruitplannen

Roest wil dat er verder vooruit wordt gepland. “Wanneer sta ik met deze jongens op het ijs en met wie rijd ik de eerste wedstrijd? Zo wil ik toewerken naar de winter, maar nu werken we van training naar training.” Ritsma koos er juist voor om met een groter team te werken. “In aanloop naar de Spelen wil ik uit een grote vijver vissen”, zei de bondscoach.

Roest geeft ook als reden dat hij vooral “extreem wordt afgerekend” op de individuele prestaties. “Het was leuk dat wij op de WK de teampursuit wonnen. Maar als ik geen wereldkampioen op de 5 kilometer was geworden, dan was het alleen daarover gegaan.”

‘Focus op eigen afstanden’

De schaatser heeft de deur niet helemaal dichtgegooid. “Er zijn voor de Spelen zo weinig plekken. Als ze mij nodig hebben, zal ik me daarvoor inzetten. Maar zoals het afgelopen seizoen ging, heb ik niet het gevoel dat we in Milaan in topvorm zijn. En als ik niet het vertrouwen heb dat we goud kunnen winnen, kan ik me beter focussen op mijn eigen afstanden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.