Redactie
Redactie Wielrennen 21 september 2023
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse wielrenners grijpen net naast brons bij EK ploegentijdrit

De Nederlandse wielrenners zijn er net niet in geslaagd een medaille te veroveren op de gemengde ploegentijdrit bij de EK wielrennen in Drenthe. Daan Hoole, Sjoerd Bax, Jos van Emden, Riejanne Markus, Loes Adegeest en Shirin van Anrooij kwamen in de strijd om het brons net tekort tegenover Duitsland, dat anderhalve seconde sneller was over 38,6 kilometer.

Op het onderdeel, internationaal mixed team relay geheten, komen eerst drie mannen in actie. Wanneer twee van hen de finish hebben gepasseerd vertrekken drie vrouwen. De tijd van de tweede renster die de finish passeert telt.

Het goud was voor de Franse ploeg die uitkwam op een tijd van 44 minuten en 23 seconden. Italië was 4 seconden minder snel en pakte het zilver. Duitsland volgde op 22 seconden van de winnaars.

Fransen

Bij de Fransen waren het de vrouwen die uitblonken. Audrey Cordon-Ragot, Cédrine Kerbaol en Juliette Labous moesten in hun rondgang 20 seconden goedmaken. “We wisten dat we een sterke ploeg vrouwen hadden. Maar dat zij meer dan 20 seconden pakken op Italië is ronduit indrukwekkend”, zei Benjamin Thomas, met name bekend als baanrenner. “Als mannen moesten wij gewoon proberen de vrouwen vanuit de best mogelijke positie te laten vertrekken.”

De Fransen waren eerder in Glasgow al dicht bij de wereldtitel, maar verloren daar nipt van Zwitserland. Dat land kwam er in Emmen niet aan te pas, met name omdat Stefan Küng, een van de gangmakers, door een val woensdag in de individuele tijdrit niet meedeed.

Achterstand op Duitsland

De Nederlandse mannen hadden halverwege een achterstand van ruim 2 seconden op Duitsland, waarna de vrouwen er niet in slaagden dat gat te dichten. Van Anrooij moest enkele kilometers voor het einde haar teamgenoten laten gaan. Markus was redelijk tevreden, zeker na haar moeizame optreden woensdag op de individuele tijdrit. “Voor mijn gevoel hebben we niets laten liggen”, zei ze bij de NOS. “Het was jammer dat Shirin op het laatst moest afhaken. We zitten er best dichtbij. Ik reed beter dan woensdag. Dat is best zuur, want ik had het daar willen laten zien.” Met name twee valpartijen in de Simac Ladies Tour hadden haar vorm aangetast.

De vrouwen komen zaterdag weer in actie in de wegwedstrijd op en rond de VAM-berg. De mannen zijn zondag aan de beurt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.