Redactie
Redactie Atletiek 24 september 2023
Leestijd: 1 minuut

Kipchoge zegeviert voor vijfde keer in Berlijnse marathon

Eliud Kipchoge heeft zijn favorietenrol in de marathon van Berlijn waargemaakt. Een wereldrecord zat er dit jaar niet in, maar de Keniaan zegevierde voor de vijfde keer in de Duitse hoofdstad. Met zijn tijd van 2.02.42 bleef hij boven zijn mondiale toptijd over 42,195 kilometer van 2 uur, 1 minuut en 9 seconden.

Zijn landgenoot en debutant Vincent Kipkemoi verraste met de tweede plek op ruim een halve minuut van zijn landgenoot. De Ethiopiër Tadese Takele werd derde. Kipchoge deelde tot zondag het record van vier overwinningen in Berlijn met de Ethiopiër Haile Gebrselassie.

Kipchoge (38) lag tot halverwege nog voor op zijn recordschema van vorig jaar. Op dat moment werd hij alleen nog vergezeld door de Ethiopiër Derseh Kindie en drie zogenoemde hazen die het tempo hoog moesten houden. Uiteindelijk kwam de tweevoudig olympisch marathonkampioen niet in de buurt van zijn toptijd. “Ik leer van elke race en elke overwinning”, sprak hij na afloop. “Ik ben heel blij dat ik hier voor de vijfde keer heb gewonnen en ik heb lessen geleerd in mijn voorbereiding op de Spelen van Parijs.”

Klimaatactivisten probeerden vergeefs de marathon te verstoren. Kort voor de start verwijderde de politie een groepje betogers, die zich mogelijk hadden willen vastplakken op het asfalt om aandacht te vragen voor de klimaatproblematiek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.