Redactie
Redactie Wielrennen 5 september 2023
Leestijd: 2 minuten

Ganna zegeviert in tiende etappe Ronde van Spanje, Kuss behoudt leiderspositie

Wielrenner Filippo Ganna heeft de tiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen, een tijdrit over ruim 25 kilometer in en rond Valladolid. De Italiaanse specialist van Ineos Grenadiers hield wereldkampioen Remco Evenepoel en Primoz Roglic achter zich.

De Amerikaan Sepp Kuss behield na een knappe tijdrit de rode leiderstrui. De renner van Jumbo-Visma zette de dertiende tijd op de klok en hield daarmee naaste belager Marc Soler in het algemeen klassement op 26 seconden.

Tweevoudig wereldkampioen Ganna zette al vroeg een tijd van 27.39 op de klok. Evenepoel, de huidige wereldkampioen tijdrijden, eindigde op 16 seconden van de Italiaan (27.55). De Belgische titelverdediger pakte wel tijd op concurrenten Roglic en Jonas Vingegaard van Jumbo-Visma. Roglic kwam binnen op 36 seconden van Ganna (28.15) en Vingegaard werd tiende met een tijd van 28.57.

Nieuwe ervaring

Kuss, die meer bekendstaat om zijn klimcapaciteiten dan zijn tijdrijden, hoefde slechts 1.29 toe te staan op Ganna. Hij zag zodoende nummer 2 Soler slechts 17 seconden inlopen. Titelverdediger Evenepoel van Soudal Quick-Step schoof op naar de derde plaats in het algemeen klassement op 1.09 van Kuss. Roglic en Vingegaard, allebei ploeggenoten van Kuss, staan respectievelijk op de vierde en zevende plaats. De Sloveen heeft een achterstand van 1.36 op Kuss, de Deen staat op 2.22 van zijn ploeggenoot.

Het tijdrijden om de prijzen was een nieuwe ervaring voor Kuss, die normaal gesproken in dienst rijdt van Roglic en Vingegaard. “Ik heb afgezien”, zei de Amerikaan bij Sporza. “Normaal kan ik iets rustiger rijden tijdens een tijdrit. Maar het was leuk. Ik voelde me ook niet nerveus, ik wilde gewoon genieten.”

Positieve energie

Kuss rekende zich na het afvinken van de tijdrit nog niet rijk voor de eindzege. “Het gat is mooi, maar er kan en zal nog zoveel gebeuren. Tot nu toe ging het over seconden, maar op één dag kan dat helemaal veranderen. Roglic en Vingegaard ogen ook nog heel sterk. Ze helpen me veel en ze geven me veel vertrouwen.”

Ondanks de aanwezigheid van Roglic en Vingegaard, die vooraf werden gezien als kanshebbers voor de eindzege, durfde Kuss ook een beetje te dromen. “Ik moet in mezelf geloven. Ik zou graag deze trui behouden, vertrouwen op dit gevoel en koersen op instinct. Ik voel geen druk op mijn schouders. Ik voel gewoon veel positieve energie”, aldus Kuss.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.