Redactie
Redactie Motorsport 3 september 2023
Leestijd: 1 minuut

MotoGP-kampioen Bagnaia crasht tijdens Grote Prijs van Catalonië

De Italiaanse MotoGP-coureur Francesco Bagnaia is kort na de start van de Grote Prijs van Catalonië zwaar gecrasht. De Italiaan, regerend wereldkampioen en leider in het kampioenschap, verloor de controle over zijn Ducati-motor en vloog over de kop. Terwijl Bagnaia op het asfalt lag, reed de Zuid-Afrikaan Brad Binder met zijn KTM over zijn benen.

De Italiaan werd met nog onbekend letsel per ambulance afgevoerd. Eerst naar de medische post op het circuit en daarna naar het ziekenhuis. Hij was volgens de organisatie bij bewustzijn. Het publiek klapte luid voor de onfortuinlijke Bagnaia.

De race op het Circuit de Catalunya lag na het incident enige tijd stil om troep op te ruimen. De start was al hectisch omdat een stuk of vijf coureurs voor de eerste bocht al van hun motor schoven. Kort daarna maakte Bagnaia, die van poleposition was gestart en aan de leiding lag, een zogenoemde ‘highsider” waarbij hij over het stuur van zijn motor vloog en hard op de grond duikelde.

De Spanjaard Aleix Espargaró won de iets ingekorte race. Hij finishte net voor zijn landgenoot Maverick Viñales. Het betekende dat coureurs van het motormerk Aprilia voor het eerst de twee hoogste plekken van het podium bezetten in de MotoGP. Jorge Martin (Ducati) eindigde als derde en maakte er een volledig Spaans podium van. De voorsprong van Bagnaia in het kampioenschap is zo groot, dat hij ook na de GP van Catalonië nog de leiding heeft in de stand.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.