Redactie
Redactie Wielrennen 9 september 2023
Leestijd: 1 minuut

Evenepoel boekt ritzege in Vuelta na offday en zet zinnen op bergtrui

Remco Evenepoel kon zaterdag na zijn ritwinst in de veertiende etappe van de Ronde van Spanje weer lachen. De Belg van Soudal Quick-Step rekende zo af met een offday die hem vrijdag de kans op een tweede eindzege in de Vuelta had ontnomen. “Ik heb een moeilijke dag en een moeilijke avond gehad”, keek de 23-jarige wereldkampioen tijdrijden terug.

Evenepoel had het in Spanje al lastig met de concurrenten van Jumbo-Visma, van wie de Amerikaan Sepp Kuss de leiderstrui heeft. Maar zijn inzinking in de rit naar de top van de Tourmalet was ongekend. Hij finishte meer dan 27 minuten na ritwinnaar Jonas Vingegaard, ook al een plaaggeest van Jumbo-Visma. “Ik heb slecht geslapen, zat met een hoop negatieve gedachten in mijn hoofd. Vandaag heb ik dat omgezet. Bij de start dacht ik: ik ga ervoor. Ik had deze rit verkend. Ik wist hoe zwaar de beklimmingen waren. Het is supermooi om hier een tweede ritzege te boeken.”

Evenepoel had eerder in Arinsal de derde etappe gewonnen. “Ik voelde me vanochtend al goed. Uiteindelijk bleef ik alleen met Romain Bardet vooraan over. Ik heb hem gevraagd op de vlakke stukken mee te rijden, terwijl ik op de hellingen het tempo zou bepalen. Hij heeft super meegewerkt.”

Bardet moest Evenepoel in de laatste 4 kilometer laten gaan. “Ik mag trots zijn op mijn antwoord op die slechte dag. Nu is de bergtrui een doel en hoop ik voordat we in Madrid zijn nog wat ritten te kunnen winnen”, aldus de Belg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.