Redactie
Redactie Schaatsen 28 september 2023
Leestijd: 1 minuut

Dopingzaak kunstschaatsster Valieva nog niet afgerond bij hof van sportarbitrage

De spraakmakende dopingzaak rond de Russische kunstschaatsster Kamila Valieva is na drie zittingsdagen bij het hof van sportarbitrage CAS nog niet afgerond. Er komen in november nog twee zittingsdagen, meldde het sporttribunaal in Lausanne. De rechters hebben meer documentatie nodig, was de toelichting.

Het CAS heeft de taak om een definitieve straf te bepalen voor Valieva, die negentien maanden geleden op 15-jarige leeftijd ondanks een positieve dopingtest mocht doorgaan op de Olympische Winterspelen in Beijing.

Valieva testte in december 2021 positief tijdens de Russische nationale kampioenschappen, maar het resultaat werd pas op 8 februari 2022 bekendgemaakt, een dag nadat ze met het Russische team de landenwedstrijd had gewonnen op de Spelen in Beijing. Na een spoedzitting door het CAS mocht ze, hangende het onderzoek, in Beijing ook op het individuele toernooi uitkomen.

De disciplinaire commissie van het Russische antidopingagentschap (Rusada) kwam maanden later tot een uitspraak in de dopingzaak. Valieva had een overtreding begaan waarvoor ze “geen schuld of nalatigheid” droeg en om die reden werd ze niet bestraft. Het mondiale antidopingbureau WADA, de internationale schaatsunie ISU en ook Rusada zelf vechten nu die uitspraak aan bij het CAS. WADA eist een schorsing van vier jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.