Redactie
Redactie Atletiek 23 augustus 2023
Leestijd: 1 minuut

Tasa Jiya sprint naar halve finales wereldkampioenschap atletiek

Tasa Jiya heeft tijdens haar debuut op de wereldkampioenschappen atletiek een goede prestatie geleverd in de series van de 200 meter. De 25-jarige Nederlands kampioene sprintte op het toernooi in Boedapest in haar heat naar de derde plaats in een tijd van 22,97. Ze kwalificeerde zich daarmee voor de halve finales op donderdagavond.

De Amerikaanse Gabriella Thomas won de heat in 22,26. Haar landgenote Sha’Carri Richardson, die maandag de wereldtitel veroverde op de 100 meter, zette in de series met 22,16 de beste tijd neer.

Jiya viel deze zomer op met haar tijden van onder de 23 seconden en troefde op de NK in Breda wereldtopper Femke Bol af in de finale van de 200 meter. De Amsterdamse, die de topsport combineert met het moederschap, is ambitieus. Ze heeft haar zinnen gezet op deelname aan de Olympische Spelen in Parijs.

Hot seat

Taymir Burnet slaagde er in zich te plaatsen voor de halve finales van de 200 meter bij de mannen. De 30-jarige atleet van Curaçao moest wel lange tijd in een oververhitte ‘hot seat’ wachten op de bevrijdende uitslag. Burnet eindigde als vijfde in de eerste van zeven series en met die klassering was hij niet rechtstreeks door, maar zijn tijd van 20,31 bleek na de laatste serie precies goed genoeg om als een van drie tijdsnelsten het veld in de halve finales aan te vullen.

De 20,31 was een persoonlijk record voor Burnet. Hij kon zich goed optrekken aan de Brit Zharnel Huhges, die de heat won in 19,99 en daarmee de snelste was van alle atleten die uitkwamen in de series.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.