Redactie
Redactie Atletiek 26 augustus 2023
Leestijd: 2 minuten

Jessica Schilder overtuigend naar finale kogelstoten WK Atletiek in Boedapest

Jessica Schilder heeft zich op de WK atletiek in Boedapest overtuigend geplaatst voor de finale van het kogelstoten. Haar eerste poging was goed raak. De afstand van 19,64 meter was ruim boven de vereiste 19,10 om later zaterdag in eindstrijd voor de medailles te gaan. Ze won er ook de kwalificatie mee.

De Volendamse behaalde een jaar geleden brons bij de WK in Eugene. Ook veroverde ze in München de Europese titel. Haar Nederlands record staat op 20,24 meter, maar de 19,64 was haar beste stoot van dit seizoen.

Jorinde van Klinken wist zich in het snikhete stadion, waar het 32 graden in de schaduw was, ook te plaatsen voor de finale. Haar afstand van 18,66 was onder de kwalificatie-eis, maar ze zat wel bij de beste twaalf die naar de finale mogen. Van Klinken kwam eerder op de WK in Boedapest in actie bij het discuswerpen. Ze eindigde in de finale met een worp van 67,20 op de vierde plaats.

Van Daalen

Alida van Daalen strandde bij haar debuut in de kwalificaties. Ze kwam tot 17,93 en dat was niet ver genoeg om bij de eerste twaalf te komen. De 21-jarige atlete uit Rotterdam beleefde vorige maand op de EK onder 23 in Finland wel succes. Van Daalen won daar het goud bij zowel het kogelstoten als discuswerpen.

Schilder werd dit voorjaar vijfde bij het kogelstoten op de EK indoor in Istanbul en toen sprak ze na afloop over haar fysieke belemmering. Door een val in februari bij een wedstrijd in Madrid liep ze een pijnlijke elleboog op. De blessure had niet alleen tijd nodig om te herstellen, Schilder begon er ook mentaal mee te worstelen. Er sloop angst in om te vallen en haar techniek leed eronder. Pas bij de NK in Breda vorige maand, toen ze haar vierde nationale titel binnenhaalde, had ze weer een beetje het gevoel hoe het moest.

Reactie Schilder

“Opgelucht en blij dat ik door ben’’, zei Schilder na de kwalificatie. “Ik wilde graag al die eerste stoot raak hebben, anders kost het alleen maar meer energie in deze warmte. Het was een prima stoot, maar technisch niet naar wens. Voor nu is het prima, maar dit zegt niks voor de finale, want dan begint iedereen weer op nul.’’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.