Redactie
Redactie Atletiek 25 augustus 2023
Leestijd: 1 minuut

Rik Taam bezet veertiende plaats na eerste WK tienkampdag in Boedapest

Rik Taam staat veertiende na de eerste dag van de tienkamp bij de WK atletiek in Boedapest. De Noord-Hollander heeft na vijf onderdelen 4170 punten en hij ligt daarmee op schema voor een persoonlijk record.

Taam verbeterde twee persoonlijke records, bij het kogelstoten (14,89 meter) en op de 400 meter (47,12). Hij liep ook sterk op de 100 meter (10,64), maar leverde in bij het verspringen (7,11) en het hoogspringen (1,84). Het persoonlijk record van de tienkamper uit De Rijp is 8326 punten.

De Fransman Kevin Mayer staakte na twee onderdelen de strijd. De regerend wereldkampioen had te veel last van zijn achillespeesblessure. De houder van het wereldrecord gaf aan geen risico’s te willen nemen met het oog op de Spelen over een jaar in zijn eigen land.

‘Half in de kreukels’

De Duitser Leo Neugebauer leidt in de tussenstand met 4640 punten voor de Canadees Pierce Lepage (4610 punten). Olympisch kampioen Damian Warner staat derde (4578 punten).

“Twee pr’s, een goede 100, matige ver en hoog”, was het korte oordeel van Taam. “Vooral hoogspringen was minder, maar dat is al het hele seizoen zo. Ik heb ooit 2,09 gesprongen, maar dat is lang geleden. Het zit er ergens in, maar ik ben nog aan het zoeken. Het zal weer een keer lukken”, aldus de atleet uit De Rijp. “Ik ben fit, dat is al heel wat. Je kan ook een meerkamp starten als je al half in de kreukels ligt. Er zijn er al een aantal gestopt hier.”

De tienkamp vervolgt zaterdag met de 110 meter horden, het discuswerpen, polsstokhoogspringen, speerwerpen en de 1500 meter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.