Redactie
Redactie Mountainbike 12 augustus 2023
Leestijd: 1 minuut

Puck Pieterse pakt brons bij wereldkampioenschappen mountainbike in Schotland

Puck Pieterse heeft bij de wereldkampioenschappen mountainbike in het Schotse Glentress Forest het brons gepakt. De 21-jarige Amersfoortse, die eerder dit jaar drie wereldbekerwedstrijden won en de Europese titel veroverde, reed in de slotkilometer weg bij de Oostenrijkse Mona Mitterwallner. Dat was haar enig overgebleven concurrent in de strijd om het brons.

De titel ging onbedreigd naar Pauline Ferrand-Prévot. Voor de 31-jarige Française was het de vijfde keer dat ze wereldkampioen werd op de crosscountry. Eerder veroverde ze ook wereldtitels op de weg en in het veldrijden. Ferrand-Prévot, de vriendin van de Nederlandse wielrenner Dylan van Baarle, won donderdag ook al de shortrace op de WK. Daar eindigde Pieterse als tweede. Ook de tweede plaats was zaterdag voor een Française. Loana Lecomte reed vrijwel de hele race alleen achter haar landgenote.

Pieterse is op haar 21e in het veldrijden al een wereldtopper. Op de mountainbike is ze na drie wereldbekerzeges en een Europese titel inmiddels ook een gevestigde naam. De Olympische Spelen van Parijs zijn haar grote doel. Ze startte snel in Glentress Forest, kreeg een gaatje op de rest samen met Lecomte, maar de Française liet de jonge Nederlandse al in de eerste ronde achter. Ferrand-Prévot probeerde na een mislukte start naar haar landgenote toe te rijden, Pieterse volgde in een groepje op 11 seconden van Lecomte.

Ferrand-Prévot nam al in de tweede ronde zelf de kop. Pieterse moest al meer dan een halve minuut toegeven. Het leek al vroeg op een strijd om het brons uit te lopen met de Zwitserse Alessandra Keller en de Britse Evie Richards, de wereldkampioene van 2021. Na vier ronden viel Richards weg, Mitterwallner sloot aan. Met haar moest Pieterse uiteindelijk afrekenen. Dat deed ze anderhalve minuut nadat Ferrand-Prévot was gefinisht. Anne Tauber eindigde als veertiende.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.