Redactie
Redactie Wielrennen 8 augustus 2023
Leestijd: 2 minuten

Nederland zonder medailles in WK wielrennen mixed relay in Glasgow

Nederland deed dinsdag bij de WK wielrennen in Glasgow niet mee in de strijd om de medailles op de mixed relay. Het was een scenario dat kort voor de start eigenlijk al was te voorzien. Maandag moest Tim van Dijke worden ingevlogen om zijn in de wegrace gevallen broer Mick voor de gemengde ploegentijdrit te vervangen.

Op de ochtend voor de wedstrijd haakte Lorena Wiebes af en werd Riejanne Markus overgehaald te starten in de race waarin eerst drie mannen 20 kilometer afleggen, gevolgd door de vrouwen. Markus, Nederlands kampioene tijdrijden, is eigenlijk in Glasgow voor de individuele tijdrit van donderdag.

“Het was even schakelen. Ik was de enige optie om haar te vervangen. Ik kon de ploeg niet laten zitten”, vertelde Markus die, nadat de mannen de vijfde tussentijd hadden neergezet, met Loes Adegeest en Shirin van Anrooij op pad ging. Na een kilometer of tien haakte ze af. “Dat was zo afgesproken. Als je het parcours niet hebt verkend is het niet makkelijk om vol mee te rijden.”

Zevende

Daan Hoole was al gevallen, risico nemen was geen optie voor Markus. “Het is best gek, zo rijden. Ik vind het een hartstikke mooi onderdeel. Ik had hier liever met 110 procent focus gestaan, maar dat kon vandaag niet. Ik heb alles gericht op de individuele tijdrit. Ik wilde geen risico nemen.”

Hoole baalde van zijn val, de tweede na die in de wegrace. “Het was een domme fout. Ik kwam al niet goed uit de bocht ervoor, sneed daarom de volgende niet scherp genoeg aan en belandde in de hekken. Jammer, ik voelde me goed en er kwam nog een stuk waar je een beetje het verschil kon maken”, vertelde de renner van Lidl-Trek, die vrijdag de individuele tijdrit bij de mannen rijdt. “Tot nu toe verloopt dit WK niet heel positief. Dat hoop ik vrijdag goed te maken.”

Nederland eindigde als zevende. De titel was voor Zwitserland, ondanks een val van Marlen Reusser.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.