Redactie
Redactie Atletiek 20 augustus 2023
Leestijd: 2 minuten

Lieke Klaver overwint teleurstelling en stormt naar halve finales WK atletiek

Lieke Klaver heeft de teleurstelling over de misgelopen gouden medaille op de 4×400 meter gemengde estafette bij de WK atletiek in Boedapest achter zich gelaten. Ze rende in haar serie van de 400 meter individueel zonder hapering naar de eerste plaats in 50,53 en verzekerde zich daarmee van een plek in de halve finales op maandag.

Klaver was zaterdag in de finale van de mixed relay uitstekend op dreef. Ze duelleerde als tweede loopster met de Amerikaanse Rosey Effiong en wist haar voor te blijven. Isaya Klein Ikkink wist na haar de eerste plaats vast te houden en Femke Bol leek het af te maken. De Amersfoortse viel echter enkele meters voor de finishlijn en raakte het stokje kwijt. Weg gouden medaille.

“We gaan deze tegenslag niet meenemen naar de rest van het toernooi’’, sprak ze zaterdagavond al na het echec op de estafette. Ze hield woord. “Ik was verdrietig en teleurgesteld, maar heb me in mijn eentje teruggetrokken om rustig te worden. Dat had ik voor de race al met mezelf afgesproken, hoe de afloop ook zou zijn. Emoties zouden er toch wel zijn”, zei ze na haar optreden in de series, waarin ze in de laatste meters wegliep van de Britse Ama Pipi en de Amerikaanse Lynna Irby-Jackson.

Emotieloos doorgaan

“Het is gelukt om het los te laten en emotieloos door te gaan. Dus kop in het zand en doen alsof er niks is gebeurd”, vervolgde de nummer 4 van de vorige WK. “Het heeft geen zin energie te verspillen aan die emoties en ik heb er ook geen tijd voor, want ik moet nog een paar races. Ik denk ook dat het voor Femke geldt. Ik lag na de estafette nog met haar bij de fysio en toen lag ze alweer lekker te babbelen. Ik hoorde aan haar stem dat ze luchtig was en daar was ik blij mee.’’

Klaver is erop gebrand goed te presteren op haar favoriete nummer. Dit jaar doorbrak ze de magische barrière van 50 seconden en met haar persoonlijke record van 49,81 is ze een kanshebber op een medaille. Een blik op de seizoenslijst van dit jaar maakt haar wel voorzichtig in al te boude voorspellingen, want vijf andere deelnemers liepen dit seizoen ook al onder de 50 seconden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.