Redactie
Redactie Voetbal 29 augustus 2023
Leestijd: 1 minuut

Kritiek op Spaanse bondsvoorzitter na ongewenste kus voetbalster na WK-finale

De verontwaardiging over de kus op de mond van de Spaanse bondsvoorzitter Luis Rubiales bij voetbalster Jenni Hermoso na de finale van het WK krijgt steeds grotere proporties. Ook de Verenigde Naties hebben zich kritisch uitgelaten over het zoenschandaal.

“Hoe moeilijk is het om iemand niet op de lippen te kussen?” zei woordvoerder Stephane Dujarric van VN-secretaris-generaal António Guterres. Rubiales kuste Hermoso op de mond tijdens de prijsuitreiking na het winnen van de WK-finale. De voetbalster zei nadien dat ze het niet leuk had gevonden, Rubiales hield vol dat het met haar instemming gebeurde. Hij heeft tot nu toe geweigerd ontslag te nemen, maar is wel voor negentig dagen geschorst door wereldbond FIFA.

“Ik zie geen enkele aanwijzing dat de kus met wederzijds goedvinden is gegeven”, vervolgde Dujarric. “Er blijft een kritiek probleem van seksisme in de sport en we hopen dat de Spaanse autoriteiten en de Spaanse regering dit probleem aanpakken op een manier die de rechten van alle vrouwelijke atleten respecteert.”

Solidariteit

Ook Volker Türk, de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten, betuigde solidariteit met Hermoso. “Vrouwen in de sport hebben nog steeds te maken met seksuele intimidatie en misbruik. Een ieder van ons heeft de verantwoordelijkheid om dergelijk misbruik te benoemen en aan te vechten. Wij sluiten ons aan bij Jenni Hermoso uit Spanje en iedereen die zich inzet om een einde te maken aan misbruik en seksisme in de sport.”

De Spaanse voetbalbond RFEF heeft na een spoedberaad op maandag de 46-jarige Rubiales opgeroepen om onmiddellijk af te treden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.