Redactie
Redactie Wielrennen 8 augustus 2023
Leestijd: 1 minuut

Hoogland verovert vierde wereldtitel op WK baanwielrennen

Jeffrey Hoogland heeft bij de WK baanwielrennen in Glasgow voor de vierde keer de wereldtitel veroverd op de kilometer tijdrit. De Nederlandse baansprinter, die eerder al goud won op de teamsprint, had veruit de beste tijd: 58,222.

De Australiërs Matthew Glaetzer (58,526) en Thomas Cornish (58,822) pakten respectievelijk zilver en brons.

Hoogland (30) was de afgelopen twee jaar wereldkampioen en ook in 2018 in Apeldoorn de beste van de wereld op het niet-olympische onderdeel.

Keirin

In de Sir Chris Hoy Velodrome had hij in de kwalificaties al de beste tijd van allemaal: 57,971 seconden. Daarmee was Hoogland maar een fractie minder snel dan zijn eigen wereldrecord op zeeniveau: 57,813, gereden eerder dit jaar tijdens de EK in het Zwitserse Grenchen.

Tijd om te genieten van zijn succes is er niet. Hoogland moet binnen een half uur weer de baan op voor de eerste ronde op het sprintonderdeel keirin.

Snelle opening

Roy van den Berg nam voor het eerst deel aan een kilometer tijdrit op een WK. De ‘starter’ van de teamsprinters was goed voor de op een na snelste eerste ronde (18,109, Hoogland: 17,527). Nu moest Van den Berg vier rondes in plaats van één afleggen. Zijn eindtijd van 1.00,530 was niet genoeg voor een plaats bij de eerste acht en kwalificatie: dertiende.

Ook in de finale was Hoogland met 17,557 de enige die onder de 18 seconden opende. Zijn succes volgde na een minder optreden op de sprint waar hij al in de achtste finales strandde tegen de latere finalist Nicholas Paul. Hoogland mopperde over een niet toereikende vorm, wellicht een gevolg van de relatieve pauze van een kleine anderhalf jaar die hij nam na de Spelen van Tokio. Hij reed zijn wedstrijden, maar erkende dat de mindere focus op zijn sport nu werk vereist richting de Spelen van Parijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.