Redactie
Redactie Wielrennen 8 augustus 2023
Leestijd: 2 minuten

Havik en Van Schip grijpen goud op WK baanwielrennen in Glasgow

Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip hebben bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Glasgow het goud veroverd op de koppelkoers. Daarmee vormen zij het eerste Nederlandse koppel bij de mannen dat zich wereldkampioen mag noemen. Beiden hadden al wel individueel een wereldtitel op zak.

Nederland kwam uit op 37 punten. Groot-Brittannië pakte met 35 punten het zilver, het brons ging naar Nieuw-Zeeland met 34 punten.

“We wilden graag een ronde pakken op de rest en het lukte maar niet”, vertelde Van Schip. “Ik was bang dat we het niet zouden redden, zoals in Berlijn drie jaar geleden waar we net tekort kwamen. Maar in die laatste sprint wist ik dat Yoeri het ging doen.”

Regenboogtrui

Noord-Hollander Havik (32) werd vorig jaar wereldkampioen puntenkoers. Van Schip, 28 en afkomstig uit Schalkwijk, was in 2019 de beste op hetzelfde onderdeel.

“Vrij ongelooflijk”, noemde Havik het succes in de Sir Chris Hoy Velodrome. “Vorig jaar kon niemand geloven dat ik wereldkampioen was. En dan nu ‘back-to-back’. Straks mag ik in de zesdaagse van Gent, van Rotterdam, de regenboogtrui dragen.”

Perfect uitgevoerd plan

De koppelkoers is een olympisch onderdeel waar in een wedstrijd over 200 ronden om de tien ronden wordt gesprint voor punten. Bij de laatste sprint liggen er dubbele punten klaar. Een ronde winnen op het peloton levert 20 punten op. Daar slaagde in Glasgow niemand in.

Havik en Van Schip gingen halverwege de koers op jacht naar een ronde voorsprong. Dat lukte niet. “Niet zo gek, ik zag net dat dit de snelste koppelkoers ooit was”, vertelde Havik. “We reden wel 25 ronden voorop en pakten heel veel punten. Toen we waren ingelopen, dacht ik: nu het wiel houden, dan worden we misschien derde. Iedereen zat kapot dus ik gooide me nog even in die laatste sprint. Dan weet je dat het voor iedereen alles-of-niets is. Geweldig dat dat dan lukt. We deden alles goed. Ik ben supertrots.”

Bondscoach Nick Stöpler, verantwoordelijk voor de duuronderdelen, sprak over een perfect uitgevoerd plan. “Dit hebben we heel veel geoefend. We hebben hier zo veel werk ingestoken. Je kunt natuurlijk niet alles voorzien, maar in grote lijnen was dit het plan. Het werd nog even spannend toen ze teruggepakt werden, maar het was geweldig wat ze toen nog in de tank hadden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.