Redactie
Redactie Motorsport 20 augustus 2023
Leestijd: 2 minuten

Veijer behaalt vierde plek in Moto3 Grand Prix Oostenrijk

Motorcoureur Collin Veijer is als vierde geëindigd in de Grand Prix van Oostenrijk. De talentvolle Nederlander, uitkomend in de Moto3, vierde op de Red Bull Ring zijn beste prestatie van zijn debuutjaar in de lichtste WK-klasse.

Veijer stuntte zaterdag met de snelste tijd in de kwalificatie. Daardoor mocht de 18-jarige motorcoureur uit Staphorst voor het eerst vanaf pole starten. Hij trad in de voetsporen van Jurgen van den Goorbergh, die in 1999 als laatste Nederlander vanaf pole vertrok. Dat gebeurde in de toenmalige 500cc-klasse.

Veijer verloor direct na de start zijn leidende positie, maar verscheen twaalf ronden voor de finish weer aan kop van het deelnemersveld. Vervolgens reed hij in een kopgroep van vier coureurs en belandde hij net naast het podium. De zege ging naar de Turk Deniz Öncü. De Spanjaard Daniel Holgado eindigde als tweede, vlak voor de Japanner Ayumu Sasaki en Veijer.

Opvallend debuutjaar

“Het was een mooie race”, concludeerde de Nederlander voor de microfoon van Ziggo Sport. “Ik reed de hele tijd in de kopgroep maar kwam niet verder dan die vierde plaats. In de laatste bocht probeerde ik het nog even, maar ik belandde net niet in een slipstream.”

Veijer klom naar de twaalfde positie van het klassement voor het WK, dat nog steeds wordt aangevoerd door Holgado. De Nederlander beleeft een opvallend debuutjaar in de lichtste WK-klasse. Hij eindigde als zevende in de TT van Assen en werd zesde in de Grote Prijs van Italië. Veijer reed twee weken geleden in de slotfase van de Grote Prijs van Groot-Brittannië zelfs even op de tweede plaats. Na een stuurfout moest hij genoegen nemen met de negende eindklassering.

Bo Bendsneyder eindigde als vijftiende in de Moto2. Dat leverde de nummer 18 van het klassement voor het WK 1 punt op. Zonta van den Goorbergh kwam ten val en finishte als 22e. De zege ging naar de Italiaan Celestino Vietti. De Spanjaard Pedro Acosta werd tweede en blijft de strijd om de wereldtitel leiden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.