Redactie
Redactie Tennis 28 augustus 2023
Leestijd: 2 minuten

Van de Zandschulp start US Open na blessureleed zonder winstverwachting

Botic van de Zandschulp begint zonder hoge verwachtingen aan de US Open, het toernooi waar hij twee jaar geleden nog kwartfinalist was. De nummer 65 van de wereld heeft sinds het vorige grandslamtoernooi, Wimbledon, geen wedstrijd meer gewonnen. Hij speelde door een enkelblessure zelfs maar één wedstrijd.

“Het toernooi van Winston-Salem van vorige week kwam eigenlijk veel te vroeg. Maar ik wilde gewoon alvast in de Verenigde Staten zijn en anders had een wedstrijd als die ik daar speelde me hier misschien overkomen”, aldus Van de Zandschulp. Hij verloor vorige week in Winston-Salem van de nummer 385 van de wereld, de Amerikaan Omni Kumar. “Als de US Open er niet aan zou komen, dan had ik vorige week nooit gespeeld. Maar het is goed dat ik vorige week al mijn eerste potje heb gespeeld.”

Van de Zandschulp (27) raakte vrij snel na Wimbledon geblesseerd aan zijn linkerenkel. Hij kwam verkeerd neer tijdens een fysieke training met horden “bij een oefening die ik al duizenden keren had gedaan”. Het gevolg was een dikke enkel en een zo goed als afgescheurde enkelband. Daardoor miste hij een aantal graveltoernooien en twee masterstoernooien, in Cincinnati en Toronto.

‘Twee of drie weken’

“Ik was voor mijn blessure net twee weken thuis geweest en daar kwamen er ineens vier bij. Drie weken lang zat ik in een softcase, flexibel gips. Het advies was om mijn been zoveel als mogelijk omhoog te houden dus ik ben veel thuis geweest. Op een bepaald moment was ik er wel weer een beetje klaar mee”, aldus Van de Zandschulp, die anderhalve week geleden zonder al te veel trainingsuren op de baan naar de VS trok.

“Hier in Amerika zijn we echt pas weer serieus begonnen. Eigenlijk gaat het elke dag beter, maar ik probeer het rustig op te bouwen. Anders loop je de kans van blessure in blessure te vallen. De afgelopen week heb ik veel meer fysiek kunnen werken en ook wat meer trainingsuren kunnen maken, ook qua uithoudingsvermogen. Ik moet zeggen dat het in de trainingen goed gaat, maar wedstrijden zijn toch altijd weer anders. Maar ik moet reëel zijn en beseffen dat het weer wat tijd gaat kosten voordat ik mijn beste tennis ga spelen. Daar heb ik wel weer twee of drie weken voor nodig.”

‘Pittige opgave’

Dinsdag is de Australiër Jordan Thompson zijn tegenstander. “Hij is een harde werker en hij heeft veel terug”, weet de Nederlander. “Hij is bezig aan een ongelooflijk seizoen en zit goed in zijn vel. Het zal een pittige opgave worden.”

Vorig jaar haalde Van de Zandschulp de tweede ronde in New York. Hij verloor toen van de Fransman Corentin Moutet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.