Redactie
Redactie Wielrennen 17 juli 2023
Leestijd: 1 minuut

Tour de France ploegen roepen op tot voorzichtigheid bij selfies

De ploegen in de Tour de France hebben toeschouwers opgeroepen voorzichtiger te zijn aan de kant van de weg. “Je hoeft geen selfie te maken om een herinnering vast te leggen”, meldde Team Cofidis in een verklaring.

De oproep is een reactie op de massale valpartij aan het begin van de vijftiende etappe op zondag die werd veroorzaakt door een toeschouwer die een selfie wilde maken met zijn mobiele telefoon. De fan raakte daarbij Sepp Kuss van Jumbo-Visma, die uit balans raakte en ten val kwam. Zijn ploegmaten Nathan van Hooydonck en Dylan van Baarle gingen ook tegen de grond. Ongeveer twintig renners waren betrokken bij de valpartij.

Ook oud-Tourwinnaar Egan Bernal lag op het asfalt. Zijn ploeg Ineos-Grenadiers riep de toeschouwers op om “de renners de ruimte te geven”.

1200 euro

“Er was een wegversmalling en we probeerden het peloton te vertragen om de kopgroep te laten gaan”, zei Kuss, een van de belangrijkste helpers van geletruidrager Jonas Vingegaard. ‘”En toen wilde iemand helaas net aan de zijkant een selfie nemen. Ik zag het niet echt aankomen.”

Teambaas Richard Plugge van Jumbo-Visma was woedend na het incident en toonde geen begrip.”‘Wij worden geraakt in onze tactiek, de renners persoonlijk worden geraakt en het Tourverloop wordt beïnvloed. Dat kan nooit de bedoeling zijn van iemand die een selfie wil maken. Wat kom je hier doen als je zoveel schade bij de renners veroorzaakt?”

In de Tour van 2021 veroorzaakte een vrouw een massale valpartij door met een groot bord half op de weg te staan. De Duitser Tony Martin (toen ook rijdend voor Jumbo-Visma) reed tegen de vrouw aan en kwam met een aantal andere renners ten val. De vrouw werd veroordeeld tot het betalen van een boete van 1200 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.