Redactie
Redactie Wielrennen 13 juli 2023
Leestijd: 1 minuut

Van der Poel grijpt naast Tour-ritzege, wint wel strijdlustprijs

Zijn aanval strandde op de laatste klim, ruim 30 kilometer voor finishplaats Belleville-en-Beaujolais. Mathieu van der Poel werd achterhaald door renners met wie hij eerder op jacht was gegaan naar dagsucces in de twaalfde etappe van de Tour de France en kon niet meer mee. “Ik heb geprobeerd wat ik kon vandaag. Misschien een beetje tegen beter weten in”, vertelde de Nederlander van wielerploeg Alpecin-Deceuninck.

Van der Poel deed zijn verhaal na een bezoek aan het podium. Niet als ritwinnaar, maar zijn poging de etappe met een lange solo naar zijn hand te zetten leverde hem wel de prijs voor de strijdlust op. “Altijd mooi om die prijs te pakken”, sprak hij met een lachje. Maar zijn conclusie was dat hij, na enkele dagen waarin een verkoudheid hem parten speelde, nog niet fit genoeg was voor ritwinst. “Ik kwam gewoon tekort.”

Toch was hij actief aan de rit begonnen in een openingsfase waarin de aanvallen elkaar opvolgden. Van der Poel zat uiteindelijk mee in een kopgroep van zo’n vijftien renners die de zegen kreeg van het peloton met de klassementsmannen. “Het was een gekke dag. Vanaf het begin werd er gekoerst tot en met. Ik voelde me nog niet super, maar wel beter dan de afgelopen dagen. Ik had heel graag gewonnen, maar het zat er gewoon niet in.”

Het hooggebergte staat voor de deur. Mogelijk was het zijn laatste kans op dagsucces. “Je weet het nooit. Misschien is er volgende week nog ergens een mogelijkheid. Ik ga me nu focussen op wat beter worden en dan misschien nog eens een poging doen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.