Redactie
Redactie Wielrennen 8 juli 2023
Leestijd: 1 minuut

Cavendish staakt laatste Tour de France na vermoedelijke sleutelbeenbreuk

Wielrenners in het peloton leefden mee met Mark Cavendish, die in de achtste etappe naar Limoges moest opgeven na een val. De 38-jarige Brit greep naar zijn schouder en heeft vermoedelijk een sleutelbeenbreuk opgelopen. Hij verliet de koers in een ambulance.

Cavendish stopt na dit seizoen en was bezig aan zijn laatste Ronde van Frankrijk. De sprinter zal op 34 etappezeges in de Tour blijven staan.

“Het was heel verdrietig om het nieuws van Cavendish te horen, ik had hem gegund om de 35e zege te pakken”, zei geletruidrager Jonas Vingegaard. Ook ritwinnaar Mads Pedersen vond het treurig dat de Tour voor een legende als Cavendish zo eindigde. “Ik hoopte heel erg dat hij zijn 35e overwinning zou behalen in de Tour. Het is pijnlijk, niet alleen voor hem, maar voor zo veel mensen in het wielrennen, renners en fans.”

Eddy Merckx

Ook Pogacar gunde de Brit zijn 35e zege waarmee hij alleen recordhouder met de meeste ritoverwinningen in de Tour zou worden. Nu deelt Cavendish dat record nog met wielerlegende Eddy Merckx. “Iedereen hoopte dat hij nog een etappe zou winnen”, zei de Sloveen. “Hij stak in goede vorm. Vrijdag zat hij er dichtbij. Het is vreselijk.”

Ploeggenoot Gianni Moscon bij Astana reed achter Cavendish toen die plotseling viel. “Er was een valpartij voor ons en ‘Cav’ moest remmen omdat iemand van zijn lijn afweek. Hij raakte het achterwiel van degene voor hem en ging onderuit.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.